Inschrijven voor een examen

Helaas kunt u zich niet meer inschrijven voor de examensessie van mei 2019. Wilt u deelnemen aan de volgende examensessie, neem dan contact op met het CNaVT-secretariaat.

Hoe?

Tot 15 maart schrijft u zich in voor een CNaVT-examen via de Administratieve Module CNaVT.

Lees hier hoe u zich kunt inschrijven.

Examenreglement

Lees het examenreglement vooraleer u zich inschrijft voor een examen.

Het formulier beroepschrift vindt u hier.

Examen kiezen

Lees de beschrijvingen van de examens en van de ERK-niveaus om te bepalen welk examen het beste aansluit bij uw wensen en behoeften.

Kostprijs?

In de lijst met examengelden per land ziet u wat een CNaVT-examen in uw land kost. Bovenop het examengeld kan een exameninstelling administratieve kosten aanrekenen. De totaalprijs voor een examen ziet u wanneer u als kandidaat bent geregistreerd in de Administratieve Module CNaVT, een examen hebt gekozen en een lijst met exameninstellingen ziet: bij de naam van elke exameninstelling ziet u de prijs die de exameninstelling aanrekent voor het door u gekozen examen.

Deelnemers inschrijven

Kandidaten schrijven zich in via de Administratieve Module CNaVT.

Hier vindt u meer informatie over de inschrijvingsprocedure:

Exameninstelling worden?

Werkt u aan een instelling waar Nederlands gedoceerd wordt? En wil uw instelling de CNaVT-examens aanbieden? Dat kan!

Om als officiële exameninstelling erkend te worden, moet uw instelling aan een aantal praktische en administratieve voorwaarden voldoen:

1. Uw instelling is bereid de inschrijving van de kandidaten te verzorgen en de examens af te nemen.

2. Uw instelling kan minstens een examinator beschikbaar stellen om de examens af te nemen.

3. Elke examinator heeft een taalvaardigheid die het equivalent is van het ERK-niveau C1.

4. Elke examinator volgt een training tot erkend CNaVT-examinator. De training wordt aangeboden door het CNaVT.

5. Uw instelling beschikt over apparatuur voor het afspelen van audiofragmenten (luistervaardigheid) en het opnemen van gesprekken (spreekvaardigheid).

Heeft u interesse en voldoet u aan deze voorwaarden? Neem dan contact op met het CNaVT-secretariaat voor bijkomende informatie en voor de nodige aanvraagformulieren.

Veelgestelde vragen

Kandidaat: Hoe kan ik me inschrijven voor een CNaVT-examen?

U schrijft zich in via de Administratieve Module CNaVT. Alle informatie over het inschrijvingsproces vindt u op de pagina Inschrijven. Op de pagina voor kandidaten vindt u ook de Handleiding voor kandidaten. Daarin ziet u stap voor stap hoe u zich kunt inschrijven voor een CNaVT-examen.

Kandidaat: Hoe weet ik welk examen ik het best afleg?

Volgt u een cursus Nederlands? Bespreek dan met uw docent welk examen u het best kunt afleggen. Vergelijk ook de beschrijving van de CNaVT-examens met uw behoeften. U kunt uw niveau proberen in te schatten door de voorbeeldexamens van CNaVT of de oefeningen van ERKnederlands te maken. Ook de zelfbeoordelingsschalen van het ERK kunnen u hierbij helpen.

Kandidaat: Kan ik ook deelnemen als ik een functiebeperking (bijv. slechtziendheid) heb?

Ja dat kan. Als u een aangepaste procedure nodig denkt te hebben, dan kunt u dit aangeven tijdens uw inschrijving in de Administratieve Module CNaVT. U vinkt aan dat u een aangepaste procedure wilt, legt uit waarom en laadt de nodige documenten op (zoals het medisch attest). De Examencommissie zal uw aanvraag bekijken en eventueel goedkeuren. Als uw aangepaste procedure wordt afgekeurd, kunt u zich alsnog inschrijven voor hetzelfde examen, zonder aangepaste procedure.

Kandidaat: Waar kan ik een CNaVT-examen afleggen?

Wanneer u geregistreerd bent in de Administratieve Module CNaVT, kunt u selecteren welk examen u wilt afleggen en dan ziet u waar u in uw land of regio het examen kunt afleggen. U kunt ook kijken naar de lijst met exameninstellingen.